Dokumentacijski 

esperantski 

centar (DEC)

Bana Jelačića 138 A, HR-48350 Đurđevac, Hrvatska
dec.kroatio@gmail.com
+385 48 733 297
DOKUMENTACIJSKI ESPERANTSKI CENTAR HRVATSKA
Zajednički obilježen Zamenhofov dan u Budimpešti

Povodom ovogodišnjeg Zamenhofovog dana (Dana esperantske kulture), Mađarski esperantski savez (MES) i Hrvatski savez za esperanto (HSE) ponovno su uživali u plodovima Sporazuma o partnerskoj suradnji, koji je potpisan 2011. godine. U organizaciji Dokumentacijskog esperantskog centra (DEC) iz Đurđevca, dvadesetak hrvatskih esperantista boravilo je 16. i 17. prosinca u Budimpešti. Šesnaesti prosinca iskoristili su za turističko razgledavanje Budimpešta pod stručnim vodstvom profesionalnog zagrebačkog vodiča Nevena Kovačića, a središnji program 17. prosinca, posvećen obilježavanju Zamenhofovog dana, održan je u organizaciji MES-a u kulturnom centru Cserepesház u Ulici Vezér u budimpeštanskom okrugu Zugló.


Proslava je započela zajedničkim pjevanjem esperantske himne uz klavirsku pratnju Perle Mielo, predsjednice MES-a. U uvodnom govoru Perla Mielo je govorila o Zamenhofu i izrazila dobrodošlicu hrvatskim gostima, nakon čega je Miklós Simonyi recitirao Zamenhofovu pjesmu „Put”.


O „Ulozi DEC-a u hrvatskom esperantskom pokretu” govorio je Josip Pleadin, koji je istaknuo njegovu bogatu i razgranatu djelatnost.

Posebno za ovu prigodu, DEC je izdao dječju knjigu „La Timulo” (Strašljivko) poznatog   mađarskog književnika Pála Békésa (1956-2010). Djelo je prevela rumunjska Mađarica Lenke Szász, a ilustrirala mlada nizozemska esperantistica Yentl-Rose Hemelrijk. O knjizi je u Budimpešti govorio poznati bugarski esperantski književnik Georgi Mihalkov, a ulomak iz knjige pročitao je profesor Zdravko Seleš.


Glazbeni program sastojao se od Preludija u C-duru za Dobro uštimani kalvir J. S. Bacha, koji je izveo Miklós Simonyi te napjeva „Ave Maria” F. Schuberta, u klavirskoj pratnji Perle Mielo te u pjevačkoj izvedbi Bogárke Fehérvári iz glazbene škole u obližnjem gradiću Érdu.


O poznatom mađarskom esperantskom pioniru Aleksandru Giesweinu govorio je István Szabolcs, a pozdravno pismo okupljenima poslao je Stefan MacGill. O vlastitim knjigama govorio je Georgi Mihalkov, a kratko je predstavljenja i knjiga „Ružna djevojčica”, koju je izdala grupa Verda Stelo u Nyíregyházi, a koja je tijekom Svjetskog esperantskog kongresa u Torinu proglašena Dječjom knjigom godine.


Knjižara je bila izuzetno bogata, zahvaljujući DEC-u, koji je svoja izdanja ponudio uz prigodni popust.


Zajednički ručak organiziran je u Hotelu „Amadeus”, a zatim je položen vijenac na Zamenhofov spomenik u Esperantskom parku pored Erzsébetinog mosta.


Veliko zanimanje mađarskih esperantista izazvao je i informativni prospekt o 12. kongresu hrvatskih esperantista, koji će DEC organizirati od 21. do 28. lipnja 2024. godine u Prvić Luci.


Fotografije: Ivanka Seleš

hrHR