Dokumentacijski 

esperantski 

centar (DEC)

Bana Jelačića 138 A, HR-48350 Đurđevac, Hrvatska
dec.kroatio@gmail.com
+385 48 733 297
DOKUMENTACIJSKI ESPERANTSKI CENTAR HRVATSKA
Esperantska obilježja na Lopudu

U lani objavljenoj „Putovnici po esperantskim obilježjima u Hrvatskoj”, koju je izdalo Društvo esperantista Bjelovara, navodi se da na Lopudu, otoku u elafitskom arhipelagu blizu Dubrovnika, postoje dva takva obilježja. Postojanje Vile Vesne kao jednoga od njih je dokumentirano, a za postojanje groba Milunke Ramljak nije bilo čvrstih dokaza o postojanju, osim inforamcije iz knjižice „La paperoj de s-ro Ante Ramljak” iz 1973. godine. Josip Pleadin se u svibnju 2024. uputio na ovaj otok u nastojanju da vjerodostojno provjeri podatke o ovim obilježjima.


Na licu mjesta je utvrđeno da obadva obilježa uistinu postoje, doduše u dosta zapuštenom stanju i oštećena, a u razgovoru s mještanima i nasljednicima obitelji Ramljak, kojima su oba obilježja pripadala, saznalo se i nešto više o njihovoj povijesti.


Vila Vesna je građena za beogradskog odvjetnika Ivu Barića, a nova informacija je da je on bio prvi suprug Milunke Đoković, koja se nakon njegove smrti udala za odvjetnika Antu Ramljaka i od tada nosila njegovo prezime. Iz ovoga se doznaje da Ante Ramljak, koji je inače slovio kao odvjetnik sirotinje i političkih protivnika nekadašnjega (staro)jugoslavenskog režima i čovjek koji nije mario za materijalne stvari, Vilu Vesnu nije kupio, nego ju je dobio ženidbom za Milunku Đoković. Kao strastveni esperantist, na ogradi vile napravio je velik esperantski slogan od betonskih i kamenih slova koja su se vidjela s pučine. Taj natpis je opisan u „Putovnici po esperantskim obilježjima”, ali je danas u vrlo lošem stanju i postoji opasnost da eventualnom prodajom vile dođe do njegovog potpunog uklanjanja.


Milunka Ramljak je bila neizlječivo bolesna te je u jednom trenutku izvršila suicid vješanjem. Njen suprug Ante Ramljak želio ju je pokopati na mjesnom groblju na Šunju, ali ni crkva ni mjesno stanovništvo nisu bili tome skloni, jer se s jedne strane radilo o samoubojici, a s druge strane o osobi pravoslavne vjere pa je Milunka Ramljak morala biti pokopana izvan ograde groblja. Ante Ramljak je doista na glavnoj ploči na grobu izradio esperantski natpis (ne tri natpisa kako se ranije mislilo, jer su ostali natpisi na hrvatskom jeziku), koji je danas u lošem stanju, a i sam grob djeluje zapušteno, jer se o njemu nitko ne brine sustavno od 1970-tih godina. Međutim, sudbina je htjela da se groblje na Šunju moralo proširivati radi lokalnih potreba pa se grob Milunke Ramljak kasnije ipak našao u sklopu groblja, a oko njega su izgrađeni drugi spomenici. Od nasljednika obitelji Ramljak smo dobili usmenu suglasnost za eventualni popravak spomenika Milunke Ramljak.

hrHR