Dokumentacijski 

esperantski 

centar (DEC)

Bana Jelačića 138 A, HR-48350 Đurđevac, Hrvatska
dec.kroatio@gmail.com
+385 48 733 297
DOKUMENTACIJSKI ESPERANTSKI CENTAR HRVATSKA
Bogat program u Hrvatskoj Kostajnici

Cjelodnevnim programom kojeg je Dokumentacijski esperantski centar (DEC) iz Đurđevca u suradnji s Hrvatskim savezom za esperanto iz Zagreba organizirao 16. lipnja 2024. godine, hrvatski esperantisti uključili su se u manifestaciju „Antunovo u Hrvatskoj Kostajnici”. Program je bio posvećen Antoniji Jozičić, pučkoj učiteljici i istaknutoj hrvatskoj esperantistici s početka 20. stoljeća. Najprije je u crkvi sv. Antuna održana misa zadušnica, na kojoj je pater Stjepan Jambrošić okupljene vjernike upoznao s likom i djelom Antonije Jozičić. Nakon mise otkrivena je dvojezična spomen-ploča u Antonijinu čast na zgradi bivše Pučke učionice u kojoj je radila nekoliko desetljeća. Postavljanje ploče inicirao je DEC, a financijska sredstva je osigurao i radove na postavljanju proveo Grad Hrvatska Kostajnica. 


Otkrivanju ploče je nazočio veći broj građana i gostiju, među kojima su bili gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, direktorica Turističke zajednice područja Banovina-Pounje Dijana Eraković-Žilić, ravnateljica Osnovne škole Davorina Trstenjaka Medina Omerović-Pužar, predsjednica ogranka Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici Marija Krupić, čuvateljica ostavštine obitelji Jozičić Milkica Lukić, pater Stjepan Jambrošić koji je ploču posvetio te mnogi drugi. Čast službenog otkrivanja ploče pripala je gradonačelniku Daliboru Bišćanu i Milkici Lukić. 


 Okupljeni su zatim razgledali Spomen-sobu Antonije Jozičić, u koju ih je uvela Medina Omerović-Pužar. Važno je znati da je vlasnik predmeta u Spomen-sobi Osnovna škola Davorina Trstenjaka, a da je sredstva za njihov otkup 2019. godine osigurala Sisačko-moslavačka županija. U Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka od 2016. godine djeluje i Učenička zadruga koja nosi Antonijino ime. 


Polaganju vijenca na grob Antonije Jozičić na groblju sv. Roka nazočili u esperantisti iz raznih gradova Hrvatske. Zatim je organiziran ručak u Restoranu Djed, nakon kojega je jedan broj esperantista pod vodstvom Vladimira Dujnića razgledao kostajničku tvrđavu. 


 U popodnevnom programu koji je održan u dvorani Hotela Central, predstavljena je monografija „Učiteljica Antonija Jozičić (1869.-1945.)” autora Josipa Pleadina, koju je izdao Dokumentacijski esperantski centar nakon više od dvije i pol godine povijesnog istraživanja o ovoj temi. Sunkladnik ovoga izdanja bio je Hrvatski savez za esperanto. U predstavljanju su osim autora sudjelovali profesor Zdravko Seleš i zagrebačka učiteljica Nataša Dorosulić, a kao književni predložak za predstavljanje korištena je pripovijetka „Buket za gospodičnu Antoniju” Spomenke Štimec, koju je računalnom projekcijom i povijesnim činjenicama nadopunio autor Josip Pleadin. Za glazbeni dio programa pobrinuo se orkestar HORKUD-a Golub iz Bjelovara pod ravnanjem Gorana Krune Kukolja. Kao pjevači nastupili su Helena Tabar i Sani Lukić. Osim sudjelovanja u promociji monografije, HORKUD Golub održao je i jednosati koncert za okupljene. 


(snimio Nikola Cetina)

hrHR