Dokumentacijski 

esperantski 

centar (DEC)

Bana Jelačića 138 A, HR-48350 Đurđevac, Hrvatska
dec.kroatio@gmail.com
+385 48 733 297
DOKUMENTACIJSKI ESPERANTSKI CENTAR HRVATSKA
ERASMUS+ PROJEKT “MREŽNO OBRAZOVANJE SADA”
EU flag-Erasmus+_vect_POS (1)-1
reta edukado nun

Erasmus+ projekt “Mrežno obrazovanje sada” (Online Education Now / Reta edukado nun) započeo je 1. prosinca 2020., a trajat će do 31. svibnja 2022. godine. Nositelj projekta je Esperantsko društvo iz Białystoka (Poljska), a partneri su Bunta Esperanto-Asocio iz Bologne (Italija), Esperantski kulturni centar iz Toulousea (Francuska), Kosmo-strategio iz Edinburgha (Velika Britanija) te đurđevački Dokumentacijski esperantski centar, u čijoj je organizaciji u Đurđevcu od 12. do 16. kolovoza 2021. godine održan prvi projektni sastanak. 


Sastanak je održan u Lovačkom domu “Peski”, a nazočilo mu je dvadesetak osoba iz Velike Britanije, Poljske, Francuske, Njemačke, Španjolske, Nizozemske, Mađarske, Italije i Hrvatske, među kojima i članovi Društva esperantista iz Bjelovara kao gosti. Sudionici su raspravljali o raznim aspektima digitalizacije biblioteka i arhiva te o današnjim tehnološkim rješenjima, s posebnim osvrtom na esperantske arhive u svijetu. Prostorije svojih domaćina, Dokumentacijskog esperantskog centra, nacionalnog esperantskog arhiva za Hrvatsku, sudionici su posjetili u nedjelju, 15. kolovoza te se tom prilikom upoznali sa statusom “tradicije esperanta u Hrvatskoj” kao nematerijalnog kulturnog dobra i s načinom rada ove institucije. 


U radnom dijelu skupa održana su predavanja Sare Spanò o funkcioniranju Erasmus+ projekata, Ane Manero o Biblioteci Juan Régulo Pérez iz Španjolske, Francesca Maurellija o samom projektu, Josipa Pleadina o grafičkim tehnologijama, nakladništu i arhiviranju, Pascala Dubourga Glatignyja o stanju i izazovima esperantskih arhiva u svijetu, dok su putem zooma sudionici pratili predavanje Przemysława Wierzbowskog iz Poljske o pripremi digitalnih izdanja. 


Uz radni dio, sudionici su posjetili i imanje Barnagor Božice Jelušić, koncert grupe Psihomodo Pop na gradskom trgu, Stari grad i Muzej Grada Đurđevca te novootvoreni Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci. 


Na završnoj sjednici, u poslijepodnevnim satima 15. kolovoza, donijeti u zaključci o skupu te je najavljeno da će se sljedeće okupljanje predstavnika partnerskih organizacija održati sredinom prosinca ove godine u Białystoku u Poljskoj. U ožujku 2022. sudionike će pak ugostiti Toulouse u Francuskoj, a u svibnju 2022. godine Bologna u Italiji, dok za planirani susret u Edinbourghu u Škotskoj još nije određen termin. 


Sudionici skupa organiziranim su prijevozom otputovali iz Đurđevca u ponedjeljak, 16. kolovoza. 


Organizatori i sudionici skupa zahvaljuju se djelatnicima Lovačkog doma Peski i Hrvatskim šumama na izuzetno korektnoj i kvalitetnoj usluzi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

hrHR