Dokumentacijski 

esperantski 

centar (DEC)

Bana Jelačića 138 A, HR-48350 Đurđevac, Hrvatska
dec.kroatio@gmail.com
+385 48 733 297
DOKUMENTACIJSKI ESPERANTSKI CENTAR HRVATSKA

Više detalja

Tradicija kongresa hrvatskih esperantista datira od 1997. godine, kada je u Zagrebu održan prvi takav skup. Slijedili su gradovi Varaždin (1998.), Osijek (1999.), Đurđevac (2000.), Rijeka (2002.), Zagreb (2003.), Zabok (2005.), Velika Gorica (2010.), Bjelovar (2011.), Koprivnica (2012.) i Đurđevac (2023.). Tijekom 11. kongresa održanog u Đurđevcu 2023. godine, Hrvatski savez za esperanto donio je odluku da se koncesija za organiziranje kongresa hrvatskih esperantista povjeri Dokumentacijskom esperantskom centru iz Đurđevca na rok od pet godina. 

Dvanaesti kongres održat će se od 21. do 28. lipnja 2024. u Prvić Luci na otoku Prviću u Šibenskom arhipelagu, o čemu možete vidjeti nekoliko fotografija u foto-galeriji. Za kasnije godine istražuju se mogućnosti za organizaciju ovoga skupa u Slavonskom Brodu (2025.), Karlovcu (2026.), Delnicama (2027.) i Vukovaru (2028.). 

 

Kongres hrvatskih esperantista želi postati nešto više od  nacionalog susreta. Esperantisti više zemalja izrazili su želju odazvati se hrvatskom skupu, jer u Europi, a i inače u cijelom svijetu, nedostaje sličnih manjih priredbi. Slijedom toga, organizatori kongresa pozivaju ne samo hrvatske esperantiste, nego i istomišljenike iz ostalih (posebice susjednih i bliskih) zemalja da se pridruže sudionicima ovoga skupa. Kongres koji će se održati u Prvić Luci poseban je po mnogočemu: prvenstveno po tome što će se kao prvi takav kup održati u Dalmaciji i što će trajati tjedan dana. Jedinstven je i po tome što se održava na mirnom otoku bez automobilskog prometa i velike turističke vreve, a ipak vrlo blizu kopna. Ovaj će skup biti poseban i po tome što će biti ležerniji, posvećen odmoru i kupanju tijekom dana, a kulturnim i radnim programima tijekom popodneva i večeri.

 

Napominjemo da je broj kreveta koji nam je na raspolaganju ograničen te da je potrebno strogo poštivati rokove za prijavu, kako biste na vrijeme osigurali smještaj. Smještaj je hostelskog tipa, dakle skromniji nego inače, ali omogućava zanimljivo ljetovanje uz nisku cijenu, što je na jadranskoj obali vrlo teško naći. Iskoristite stoga ovu priliku i počastite se ugodnim ljetovanjem, jer će se naredne četiri godine kongres održavati u unutrašnjosti zemlje. 

 

Kongresne aktualnosti pratite na ovim stranicama, a za sva pitanja obratite se organizatorima elektroničkom poštom: dec.kroatio@gmail.com ili nazovite kongresnog tajnika: +385 98 248 574 (Josip Pleadin).

kongres-naslovna-hr
hrHR