Dokumentacijski 

esperantski 

centar (DEC)

Bana Jelačića 138 A, HR-48350 Đurđevac, Hrvatska
dec.kroatio@gmail.com
+385 48 733 297
DOKUMENTACIJSKI ESPERANTSKI CENTAR HRVATSKA
Promocija esperanta u školama

Društvo esperantista Bjelovara 2021. godine pokrenulo je projekt „Promocija esperanta među mladima”, koji je financiran sredstvima Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon završetka projektnih aktivnosti, promocija esperanta među mladima i nadalje je ostala djelatnost od posebnog značaja pa su se određene aktivnosti u školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije provodile i tokom 2022. i 2023. godine. U sve te aktivnosti, kao davatelj logističke podrške, bio je uključen i Dokumentacijski esperantski centar iz Đurđevca.


Uz Dan Europe koji se obilježava 9. svibnja, umirovljena nastavnica Đurđa Vučetić, bila je gost i suradnik na četiri radionice škola i knjižnica. Prva radionica održana je 10. svibnja 2022. godine na područnom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović” iz Bjelovara u Novoj Rači pod nazivom „S knjigom i esperantom po svijetu”. Sudjelovali su učenici 4. razreda, a radionicu je organizirala knjižničarka Mirjana Štelcer. Dvije radionice održane su 12. svibnja 2022. godine u Osnovnoj školi „Ivana viteza Trnskog” u Novoj Rači za učenike 2. i 3. razreda pod nazivom „Esperantska abeceda”, a organizirala ih je školska knjižničarka Ines Vidović. Četvrta radionica održana je 17. svibnja 2022. u Područnoj školi Severin pod nazivom „S knjigom i esperantom po svijetu”. Sudjelovali su učenici 4. razreda, a radionicu je organizirala učiteljica Vesna Vlajinić u suradnji s knjižničarkom Mirjanom Štelcer.


Na poziv nastavnice Valerije Turk Presečki iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole u Bjelovaru, u sklopu Erasmus+ projekta koji škola provodi s partnerima iz Sjeverne Makedonije, tajnik DEC-a Josip Pleadin, za učenike škole održao je 17. travnja 2023. predavanje „Tradicija esperanta kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske”, a 18. rujna 2023. radionicu o esperantu za oko tridesetak bjelovarskih i makedonskih učenika i nastavnika u sklopu istoga projekta.


U Mjesecu hrvatske knjige 2023. godine, posvećenom prevoditeljima, održane su dvije značajne izložbe o hrvatskoj književnosti na esperantu. Prva pod nazivom „Libroj − izložba knjiga hrvatskih autora prevedenih na esperanto” održana je na područnom odjelu Narodne knjižnice  „Petar Preradović” iz Bjelovara u Novoj Rači od 17. do 31. listopada. Otvorenju izložbe, koju je realizirala knjižničarka Mirjana Štelcer, nazočilo je više bjelovarskih i đurđevačkih esperantista. 


Druga izložba pod nazivom „Hrvatska književnost na esperantu” trajala je od 15. listopada do 15. studenoga 2023. godine u zajedničkoj školskoj knjižnici četiriju bjelovarskih srednjih škola (Ekonomska i birotehnička škola, Medicinska škola, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola te Komercijalna i trgovačka škola). Izložbu su realizirale knjižničarke Zorka Renić i Alica Bačeković Pavelić.


Za obje izložbe izloške je ustupio Dokumentacijski esperantski centar iz Đurđevca.

FOTOGRAFIJE:

17. travnja 2023. predavanje „Tradicija esperanta kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske”

18. rujna 2023. radionica o esperantu za oko tridesetak bjelovarskih i makedonskih učenika i nastavnika

17. do 31. listopada, područni odjel Narodne knjižnice  „Petar Preradović” iz Bjelovara u Novoj Rači; izložba „Libroj − izložba knjiga hrvatskih autora prevedenih na esperanto”

15. listopada do 15. studenoga 2023. godine u zajedničkoj školskoj knjižnici četiriju bjelovarskih srednjih škola (Ekonomska i birotehnička škola, Medicinska škola, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola te Komercijalna i trgovačka škola) druga izložba pod nazivom „Hrvatska književnost na esperantu”

hrHR